Het leed dat koemelk allergie heet.

Lindy heeft twee kindjes met koemelkallergie. Bij haar tweede kindje werden haar klachten niet serieus genomen. Ze schreef haar verhaal al eerder (maart 2022) op, nu heb ik de eer gekregen om dit te delen.

Vanaf dat Leona, ik denk, 6 weken was, kreeg ze dachten wij en de huisarts de zesde ziekte, bultjes en vlekjes op haar huid. Veel krampjes en af en toe een opvlammend van eczeem, als Leona koemelk binnen had gekregen zagen wij eigenlijk direct een opvlamming. Nu merken we het in combi met gedrag, dan zit ze echt niet lekker in haar vel, heeft ze pijn en jeuk. Erg vervelend maar als het daarbij bleef was het voor ons wel te doen. Zo extreem als Faber erop zou reageren, dat is een ander verhaal…

Toen ik zwanger was van hem, zei iets in mij al dat ook hij niet tegen koemelk zou kunnen. Van een tevreden mannetje naar een mannetje wat eigenlijk standaard huilde. Nu zegt Frans weleens, dan kwam ik thuis uit mijn werk en deed ik de auto deur open en dan hoorde ik hem buiten al krijsen.. Het liefst reed hij dan nog een blok om, maar hij wist hoe ik erbij zat.

Bij het consultatiebureau en de huisarts werd hetzelfde gezegd: een baby huilt dat hoort er toch echt bij. Het was niet de eerste keer dat ik aan de bel trok.

Na 6 maanden lang alleen maar krijsen trok ik het niet meer. Hij was compleet overstuur, het inbakeren hielp niet, het zussen, het wiegen en zelfs het voeden hielpen niet meer. Hij was ook totaal uitgeput van het krijsen. Ik hem hem helemaal overstuur in zijn ledikant gelegd. Huilend heb ik de deur dichtgedaan en mijn zusje gebeld, er moet hulp komen dit trek ik niet meer. Het leek alsof hij in de fik stond, letterlijk en figuurlijk hij krijste het uit! Vooral als hij moest liggen, het klonk alsof hij de hele tijd iets weg moest slikken. Was niet tevreden wou maar sabbelen, drinken, boerde, trappelde, kronkelde en rook constant zuur.

Het was vrijdag en samen met mijn zusje heb ik mijn huisarts gemaild. De vervangende arts wou dat ik maandag gelijk langs kwam (voor de zoveelste keer) en toen ik de deur uitliep had ik een mail van mijn eigen huisarts, Lindy het klinkt als verborgen reflux. Dat zei de vervangende arts ook, Faber kreeg medicijnen mee. Maar wat er vaak niet verteld word is dat verborgen reflux gepaard kan gaan met koemelk allergie.

Hij is een onwijs gevoelig kereltje, maar dit voelde anders

Bij het cb werd ik doorgestuurd naar de kinderarts. Rond deze periode zat ik niet lekker in mijn vel. Daar kon Faber ook op reageren natuurlijk, hij is een onwijs gevoelig ventje, maar dit voelde anders. We kregen weer andere medicatie mee en werd er bloed geprikt om te kijken of Faber daadwerkelijk koemelkallergie had. ’s nacht’s waren we steeds met hem in de weer. Ik heb weleens tegen Frans gezegd, ik zet hem in de maxicosi en zet hem op de stoep bij het ziekenhuis, ze zoeken het maar uit wat er met hem is want dit is niet normaal! Iedereen lijdt eronder. We konden zelfs niet eens meer normaal tegen elkaar doen en praten, maar vooral voor Leona vond ik het zo onwijs zielig. Het leek soms wel alsof ik alleen maar met Faber bezig was.

Uitslag van het bloedprikken is terug, uw zoontje heeft geen koemelk allergie...

Omdat mijn gevoel iets heel anders zei ben ik mij gaan verdiepen in alternatieve geneeswijze en bioresonantie. Bij de eerste test bleek: uw kind heeft een koemelk allergie. Dan begint het volgende hoofdstuk, wat wel en niet eten, want ik gaf en geef borstvoeding. Dit betekende alles wat melk was vervangen voor plantaardige producten. Maar erbij stil staan dat koemelk ook in brood zit, bruine/witte bolletjes, krentenbolletjes, chips, snoepjes, broodbeleg, sausjes soms ook vlees, bouillon, koekjes, dat deed ik niet. Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst op een standaard verpakking: room, koemelk eiwit, wei poeder, melk, boter en dit is maar een kleine greep uit de benamingen voor koemelk. Lactose vrij dan? Haha yeah wright, lactose vrij is niet koemelk vrij en bevat vaak alsnog koemelkeiwit.

Ken je de geur van die kleedhokjes in het zwembad? Zo rook dit ook

We zijn heel blij dat we anno 2022 leven en er veel vegan producten ontwikkeld zijn die ik zonder aarzelen eten kan. Via mijn borstvoeding krijgt hij zelfs nog de kleinste deeltjes melkeiwit binnen. Dus ja ook ik moet koemelkvrij eten. Vooral in het begin vond ik het erg moeilijk om alles uit te pluizen. We hebben we verschillende dieet poeder melk voorgeschreven gekregen. Dit zodat ik kon afbouwen met de borstvoeding. Pepti (met verknipte koemelkeiwitten) nutrimagen, (ook verknipte koemelkeiwitten) en neocate. Ken je de geur van die kleedhokjes in het zwembad? Zo rook dit ook, dus nee, meneer wou dat echt niet drinken. De kinderarts in Drachten stuurde ons door naar het Mack centrum* in Groningen.

Dat Faber zelfs op nutrimagen reageerde kwam haast niet voor en werd voor haar te ingewikkeld (kinderarts haar eigen woorden). Nu na 1,5 jaar hebben we eindelijk een uitslag op een dubbel blinde provocatie test in het Mack*. Deze is positief dat betekend dat Faber wel dergelijk een koemelk allergie heeft en er onwijs heftig op reageert met extreme buikpijn, zelf zo erg dat stel, hij zou elke dat een klein beetje koemelk binnen krijgen hij naast het huilen van de pijn ook reflux en verstoppingen krijgt. Eindelijk werd mijn gevoel bevestigt.

Weet je hoe vaak ik getwijfeld heb aan mijzelf?

Komt het door mij? Komt het doordat ik me rot voel, heb ik hem teveel verwend dat hij altijd huilt? Voelt hij mij aan? Reageer ik niet te overdreven en denk ik dat als hij huilt hij melk binnen heeft gekregen?

Eindelijk is daar het bewijs, mijn gevoel klopt, ik ben niet gek!

 Het voelde na een periode van weinig slaap, een ventje die veel huilde, veel pijn heeft gehad, eindelijk als een overwinning. En het huilen, dat hoort er toch bij, baby’s huilen nou eenmaal. Nee dat huilen hoorde er niet bij.. want nu Faber geen koemelk, wei poeder en al die andere sh*t binnen krijgt is hij zo’n lief, leuk en tevreden blij mannetje!

Voor alle mama’s die in een soortgelijke situatie zitten, volg je gevoel, je bent niet gek! En vooral geef niet op! Er is altijd een manier om de oorzaak te achterhalen.

Liefs Lindy.

*Martini Allergie Centrum voor Kinderen Groningen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven