De oorzaak van onze eczeem

Al een aantal jaartjes ben ik zoet met het uitzoeken waar mijn eczeem vandaan komt! Wat ik zeker weet is dat het niet “zomaar” komt opzetten zoals mijn huisarts beweerde.

Heel lang had ik het onder controle, ik had de oorzaken gevonden in oa voeding maar ook in beautyproducten. Hierover lees je meer in mijn eerder geschreven blogs:

Na de zwangerschap kwam het weer opzetten. Want ja er waren zoveel veranderingen geweest in mijn lijf, dat heeft ook effect op je darmen en daarmee ook de intoleranties. Hier had ik door mijn voedingspatroon aan te passen nagenoeg geen last meer van! Tot ik met mijn nieuwe baan begon. Daar bleek mijn vijand: automaten cappuccino! Althans dat dacht ik!

Even over naar de mini!

Mini kreeg rond zijn eerste half jaar ook eczeem klachten, ik was nog niet zover in mijn studie als nu en vermoedde vooral beautyproducten. Deze gebruikten wij al nauwelijks want een babyhuidje kan zichzelf prima onderhouden en wassen met water is het grootste deel vd tijd voldoende! Destijds de eczeem klachten verholpen met (helaas) hormoonzalf. Het jochie had er zoveel last van en op dat moment wisten wij geen snellere oplossing.

Sinds december ‘22 zijn de eczeem klachten terug. Wij smeerde rond die tijd veel Luuf, daar gelijk mee gestopt want de eczeem zat precies op de plekken waar we dat smeerde! De klachten werden minder oa door gebruik van een zachte maar vette zalf. Helemaal weg was het nog steeds niet. In januari heb ik een afspraak gemaakt voor ons beide bij Centrum de Wetering in Leeuwarden. Wij wilde duidelijkheid vooral wat betreft de verzorgingsproducten van Ties en als je daar dan toch bent pak je gelijk de voedselintoleranties mee!

De uitslag van mini:

Ties kan inderdaad niet tegen Luuf maar ook Neutral bodylotion en Bepanthen gaat ie niet lekker op. Ook de Naïf doekjes zijn niet helemaal onschuldig aan de eczeem klachten. Qua voeding blijkt dat zijn darmen het niet eens zijn met: alle zuivel (van de koe), paprika en rauwe tomaat. En aangezien hij borstvoeding krijgt betekent het dat ook mama dit dus (tijdelijk) niet mag consumeren.

Deze mommy's houden hun melk maar mooi voor hun eigen mini's

De uitslag van mama:

Het goede nieuws: al mijn “oude” intoleranties voor bijv verschillende kruiden, vanille, amandel, lijken verdwenen. Deze kunnen t.z.t. terugkomen, maar daar gaan we even niet vanuit! Maar waar ik eerder niet op getest was, omdat ik dit praktisch nooit dronk: koemelk! Eerder dacht ik dat de melk uit de automaat de boosdoener was, en die is ook echt niet gezond. Maar het zijn alle varianten van koemelk. Daarnaast worden mijn darmen ook niet blij van citrusfruit maar dat wist ik al.

Wel grappig dat ik na deze uitslag van mn moeder hoorde dat ze, toen ik klein was bij het cb ook al vermoedde dat ik niet tegen koemelk kon. En zelf had ik ergens ook wel het vermoeden dat Ties er niet lekker op ging maar omdat het niet constant was en er dus geen overduidelijk patroon heb ik die gedachten weer on hold gezet want ja de afspraak voor de test stond al.

 

Eczeem hoeft niet maar één oorzaak te hebben. Het kan ook een op één stapeling van zijn.

De eczeemplekjes werden de laatste tijd heviger op sommige dagen, achteraf waren dat de dagen dat hij yoghurt had gegeten. Er is een periode geweest dat hij gewoon yoghurt at en eczeem klachten, vandaar dat we ook niet gelijk die link hadden gelegd. Waarschijnlijk is de combinatie van de zuivelproducten en verzorgingsproducten de trigger geweest.

De oorzaak van eczeem hoeft dus niet 1 specifiek ding te zijn maar kan ook een combinatie van verschillende factoren zijn. Daarnaast veranderd je darmflora net zoals je hormonen veranderen. Daarom zorgen wij thuis voor een goede basis in ons voedingspatroon. Nu we weer getest zijn kunnen we weer even vooruit.

Zoals je merkt is het best een gepuzzel om dit allemaal uit te zoeken. En ik kan mij goed voorstellen dat je zelf niet weet waar je moet beginnen of hoe je dit moet aanpakken. Daarom ben ik Cesanne’s Healthy Food begonnn, om jullie te kunnen helpen/ondersteunen. 

Heel veel liefs,

Cesanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven