Gluten en eczeem

Wat hebben die twee nou met elkaar te maken zou je denken? Nou ik zal je eerst uitleggen wat gluten voor effect op je darmen hebben.

Je darmen hebben een beschermlaag (darmwand en darmslijmvlies) waar alleen goede voedingsstoffen doorheen kunnen komen. Gluten zorgen als het waren voor gaten in deze beschermlaag waardoor ook “verkeerde” stoffen of nog niet goed verwerkte stoffen doorgelaten worden. Dit zijn vaak afvalstoffen, deze afvalstoffen veroorzaken o.a. Eczeem maar ook acne en andere lichamelijke klachten.

Omdat er tegenwoordig in zoveel voedingsmiddelen gluten zitten krijgen wij hier simpelweg te veel van binnen en het woord ‘te’ in combinatie met voeding is eigenlijk nooit goed. Waar zit het dan allemaal in? Ik geef je een klein lijstje:

Alles van tarwe, bloem, brood, muesli, cruesli, cousous, pasta, deeg, koek, kibbeling, chips, crackers, soepen, klant- en klaarmaaltijden en ga zo maar door. Maar veel producten worden in de zelfde ruimte als gluten-houdende producten gemaakt waardoor kruisbesmetting plaatsvindt. Ga nu maar eens na wat jij en je mini op een dag eten, en in welke producten dus gluten (kunnen) zitten en eet je elke dag hetzelfde? Bijvoorbeeld ontbijt en lunch je dagelijks met brood, eet je dan ‘s avonds ook nog pasta en neem je bij de koffie een koekje, dan heb je al een behoorlijke portie gluten binnen gekregen.

Hoe kun je dit nou verminderen?

Je kunt bijvoorbeeld 2 x of vaker in de week ontbijten met yoghurt, overnight oats of een fruit ontbijtje. Vervang de lunch eens voor een lekkere salade of neem spelt of speltzuurdesem brood als lunch. Heb je nog wat over van het avondeten van een dag eerder? Dan eet je dat als lunch.

Voor het avondeten kun je de pasta vervangen voor linzen of een ander groentepasta, let wel even op de ingrediëntenlijst want er wordt hier toch stiekem nog vaak tarwe aan toegevoegd of er zit suiker in! Ik zal hier binnenkort ook een lijst plaatsen met gezonde gluten (en suikervrije) producten om je op weg te helpen. Vervang ook dat koekjes eens voor een stuk fruit of een (zelf gebakken) glutenvrije cake/koek. Het internet staat vol met heerlijke en ook makkelijke receptjes! Geen zin of tijd om zelf te bakken? Er komen steeds meer leveranciers van goede glutenvrije producten!

Waar moet je nog wel op letten bij glutenvrij of glutenarm?

Vooral dat er dus echt geen tarwe in zit! Spelt en rijst bevatten ook gluten maar al een stuk minder dan de tarwe variant. In veel glutenvrije producten stoppen ze o.a. mais. Maar… mais is ook de voedingsstof voor de schimmel candida* . En (is het woordje weer) te veel mais kan een candida infectie in de hand werken. Spruw kan een signaal zijn van een candidabesmetting op jonge leeftijd. Daarnaast bevat mais ook gluten maar deze geven vaak minder klachten dan de tarwegluten.

Omdat brood een grote energiebon is moet je wanneer je deze gaat minderen in je voedingspatroon een goede vervanger hebben. Die vervanger vind je vooral in eiwitten. Wil jij je voedingspatroon gaan aanpassen, dan raad ik wel altijd aan om dit met ondersteuning van een voedingsadviseur of diëtist te doen en altijd in overleg met je verloskundige en/of huisarts!

Natuurlijk zou ik het leuk vinden als ik jou mag ondersteunen maar het belangrijkste is dat de hulp die je krijgt ook echt bij jou past anders ga je het niet volhouden. Dat klinkt uit mijn mond misschien gek maar specialisten zijn niet goedkoop en het is zonde van jouw tijd en geld als je er zelf niet achter staat. Dat is ook de reden dat ik de kennismakingsgesprekken gratis aanbied. Zo weten we gelijk of er een klik is, is deze er niet dan no hard feelings. Want het gaat niet om mij maar om jou en jouw mini!

Liefs,

Cesanne

  • https://www.rivm.nl/candida/candida-en-zwangerschap

Disclaimer: ik ben geen arts, bij klachten informeer altijd een huisarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven